Stappenplan Analyse Microsoft SQL problemen

Geschreven door daik01.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
1. Controleer op locks
• Open SQL Server Management Studio
• Connect naar de databaseserver
• Rechtsklik, open Activity Monitor
• Locks zijn te herkennen onder Wait resources. Deze hoort bij over het algemeen leeg te zijn
Kom je veel locks tegen dan moet je verder analyseren waar de lockende query vandaan komt, en deze eventueel aanpassen of alleen op bepaalde tijdstippen laten draaien

2. Controleer op voldoende processorkracht
• Log in op de server
• Rechtsklik op de taakbalk en open taakbeheer
• Is het CPU gebruik continue boven de 60% (niet alleen pieken) dan moet je overwegen om meer processorkracht toe te voegen. Controleer hierbij ook of je misschien minder CPU kan gebruiken door de database beter te indexeren.
• Als het CPU gebruik niet door SQLserver wordt gebruikt, maar door een ander proces, probeer dan te achterhalen waar dit proces vandaan komt en kijk of je dit process niet op een andere server kan laten draaien. Dit kan bijvoorbeeld een Antivirus zijn

3. Controleer op voldoende geheugen.
• Over het algemeen is de stelregel, gebruik zoveel geheugen voor SQL server als je kan. Werk je met Virtuele Machines, dan is eventueel het tijdelijk toevoegen van geheugen een goede test, of je dan je SQL server weer op snelheid krijgt.
• De performance counter MSSQLBuffermanager Page Life Expectency is een goed graadmeter of je voldoende geheugen hebt. Als deze consequent onder de 400 ms staat kun je er vanuit gaan dat je te weinig geheugen hebt. Let op!! Er kunnen slecht geprogrammeerde queries zijn die voor het zelfde effect zorgen, maar waarschijnlijk heb je die dan wel in stap 1 gevonden

4. Controleer of indexen en statistieken wel goed bijgewerkt worden/ zijn. Bij databases die intensief gebruikt worden is het belangrijk om een goed maintenence plan uit te werken om deze op tijd bij te werken. Dit kan een enorme performance winst opleveren. Meer informatie op https://ola.hallengren.com/sql-server-index-and-statistics-maintenance.html

5. Controleer of bestaande indexen wel voldoen voor het gros van de queries die op de database worden afgevuurd. Dit is een intensief en specialistische klus. Maar de stappen die je daarvoor kunt nemen
• Neem een stuk workload op met de SQL Profiler.
• Gebruik dit stuk workload om met de SQL index analyzer and advisor uit te zoeken welke queries indexes missen.
• De adviezen dit het meeste effect resulteren kun je vaak 1 op 1 opnemen

Windows 10 Tips en Trucs

Geschreven door daik01.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Hierbij een paar handigheden binnen Windows 10:

1.
De volgende toetscombinatie is erg handig als je 2 documenten naast elkaar op je scherm wilt zetten.
Als eerste open je beide documenten.
Daarna pijltje links of rechts.
Je document schaalt nu direct naar de linker of rechterkant van je scherm.
Daarna kun je uit de openstaande applicaties het andere document selecteren voor de andere kant van je scherm.
Je kunt ook 4 schermen in de hoeken positioneren. Klik dan op windows vlaggetje + pijltje omhoog/omlaag

2.
Plakken en knippen in cmd scherm. In tegenstelling tot andere versies van Windows is het nu mogelijk om tekst in je commando scherm te plakken en te knippen (eindelijk ;-))

3.
Creeer een instellingen map in je verkenner. Waar bij je direct naar alle soorten config en instellingen pagina's kan springen van Windows 10. Open hiervoor verkenner en maak een nieuwe map aan op c: en noem deze Instellingen.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} je krijgt dan een "blauwe" map instellingen waarmee je door kan klikken naar alle relevante instellingen.:

4.
Waar vind ik nu mijn opstartprogramma's. In andere Windows versies kon je die vrij simpel in start menu of folder vinden.
Ga nu naar taakbeheer (rechtermuisknop op de onderste taakbalk)

Kies dan het tabblad Opstarten. En hier kun je programma's in en uitschakelen.

Gebruik Bootstrap - deel 1

Geschreven door daik01.

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Bootstrap opnemen in je html pagina

Bootstrap is op dit moment het meest populaire framework voor websitedesign. Bootstrap website zijn van nature responsive (schaalbaar voor verschillende devices)

Download bootstrap op http://getbootstrap.com/ . Als je de .zip hebt gedownload dan kun je deze uitpakken. Hierin zitten de volgende mappen:

/css (hierin zit je bootstrap stylesheet) /font (hierin zit het bootstrap font) /js (hierin zitten de ondersteunende javascripts) Om Bootstrap te gebruiken in je pagina kun je het beste deze 3 mappen opnemen in je project (dus als subfolders voor je website maken) Om een en ander werkend te krijgen moet je de volgende zaken opnemen in je html pagina:

1. een referentie naar de stylesheet

Tussen de tags plaats je de volgende code

<!-- Bootstrap -->
<link href="/css/bootstrap.min.css" rel="stylesheet">

2. een referentie naar Jquery (nodig omdat daar bootstrap op leunt), deze plaats je binnen de tags

<!-- jQuery (necessary for Bootstrap's JavaScript plugins) -->
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.3/jquery.min.js"> </script>

3. een referentie naar Bootstrap Javascript library. Deze kun je het beste plaatsen direct onder de code die je bij punt 2 hebt toegevoegd:

<!-- Include all compiled plugins (below), or include individual files as needed -->
<script src="/js/bootstrap.min.js"> </script>

Zoals je ziet heb ik de commentaar die direct van de Bootstrap site heb gekopieerd meegenomen. Dit helpt je in een later stadium om te beslissen wat je met de code verder wilt doen.

Je hebt nu Bootstrap opgenomen in je html pagina. Je ziet nog weinig veranderen, maar dat zal snel veranderen wanneer we hiermee aan het werk gaan. Dat zal volgen in de volgende tip. Houdt http://www.webfryslan.nl hierboor in de gaten.

Wijzigen van je favicon.ico in Joomla

Geschreven door daik01.

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

Je favicon is een icoontje die in de browser wordt getoond wanneer jouw pagina wordt opgeroepen. Standaard staat deze op een Joomla icoon. Dat is niet altijd handig, want daardoor verraad je direct dat je site in Joomla is gebouwd. Bovendien komt je favicon in je favorieten als je een favoriet aanmaakt voor je site. gebruikers kunnen dan makkelijker jouw site teurg vinden.


Wat je moet doen:


1. Zorg voor een mooi Favicon file. Deze kun je aanmaken op diverse online sites, google gewoon even op favicon maken.

2. Kopieer dit bestand naar de map : /joomla/templates/<youw template> en noem deze favicon.ico

3. Om te controleren of dit werkt moet je waarschijnlijk de geschiedenis van je browser leegmaken. Je kunt natuurlijk ook wachten totdat de chaching tijd van dit bestand is verlopen, na een paar dagen verschijnt deze vanzelf in je browser. Nieuwe bezoekers van je site zullen de favicon direct zien.

 

Hoe zet ik een meertalige website op in Joomla

Gebruikerswaardering: 2 / 5

Ster actiefSter actiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Het opzetten van een meertalige website is binnen Joomla niet erg ingewikkeld. Belangrijk is om meertalige ondersteuning aan te zetten. Dit doe je als volgt:

1. Ga naar extensies/plug-in beheer

2. Zoek Systeem - Taalfilter

3. Schakel deze in, en laat de waarden voorlopg op default, tenzij je weet wat je daar doet.

4. Klik op opslaan.

Vanaf dat moment kun je meertaligheid binnen Joomla gebruiken.

De meeste onderdelen binnen Joomla laten zich eenvoudig vertalen door de benodigde taal te installeren. Controleer wel wanneer je andere extensies gebruikt of deze ook worden ondersteund door jouw gekozen taal. Vaak kun je daar een taal aan toevoegen.

Het is voor de meeste website handig om per taal een apart menu aan te maken. Hiermee blijven de menuitems ook beschikbaar in de gekozen taal. Binnen de opties van het menu kies je dan voor welke taal deze beschikbaar is :

 

Ditzelfde moet je doen met je artikelen. En zie daar, u heeft een meertalige website. (nu nog een goede vertaler zoeken)